Den ofrivilliga ensamheten ökar i samhället och den är farligare än vad vi kanske tror. När man är ofrivilligt ensam slår ett varningssystem till i hjärnan som meddelar oss att vi ska söka upp vår flock. Varningssystemet skapar stresshormon, som i sin tur gör att man får högt blodryck och kan ge risk för sjukdomar som hjärtinfarkt, demens, stroke och kan ge upphov till depression.
Sentida forskning har också visat att det går snabbt för hjärnan att börja larma, man behöver alltså inte vara ofrivilligt ensam så länge innan hjärnan börjar signalera. En så enkel sak som att kännas sig som en del av att sammanhang kan hjälpa till att lindra symtomen. Men allra bäst är om man får hudkontakt med en annan människa och det kan räcka med en handskakning eller att någon stryker en över kinden.
I väntan på att vi kan ta varandra i hand eller kramas kan vi hjälpas åt genom att hålla kontakten och checka in med nära & kära och kollegor. Och vi vill avsluta med tipset att le åt andra när du är ute på promenad, du gör med säkerhet att någon känner sig sedd och uppskattad och får dem att känna tillhörighet om än för en liten stund.
Källa: ki.se & 1177.se
Kategorier: blogg
0 kommentarer